torsdag 1 mars 2007

Borgmästaren Geraldo får en Kungsörskeps

Jorge Baptista, fick ge namn åt ett utbildningsinstitut i Sao Paulo.


Lasse blir glad, hittar en bok av Karl Marx i Baptistas gamla bibliotek som finns på institutet. Marie-Louise pekar finger.

Borgmästaren Geraldo Leite da Cruz, blir glad, får en Kungsörskeps av kommunalrådskollegan Pelle Strengbom.

Dag 2
08.50 Avfärd till Instituto Jorge Baptista.
Där träffade vi Luiz Carloz Gomes, ordförande för institutet och vår värd, som också varit värd vid de tidigare besöken. Luiz var med och grundade både institutet och var med och startade PT i regionen.
Denio Rodrigues är chef för institutet. Alexandre Pimentel, från grannkommunen Embu. Roque Aparecido da Silva, sysslar med internationella relationer i kommunen Osasco och har också varit med och grundat institutet. 1973-1976 bodde han Sverige och pratar fortfarande bra svenska. Tariana Brocardo Machado, som egentligen är journalist, är vår tolk under veckan.
Efter att vi presenterat oss för varandra fick vi en liten lektion om Instituto Jorge Baptista, som grundades 2001 och fick veta mer om regionen. Institutet är uppkallat efter Jorge Baptista, en journalist och universitetslärare från regionen som var med och grundade PT. Han omkom i en bilolycka 1986.
”Stor Sao Paulo” omfattar 39 kommuner varav Sao Paulo är den största med 11 miljoner och den minsta har 800 (!). Osasco, där institutet ligger och där vårt hotell ligger, har 700.000 invånare.
Delstaten Sao Paulo är tre procent av Brasiliens yta men här bor 22 procent av landets befolkning, 40 miljoner.
I parlamentet finns 21 partier. Majoritetskoalitionen består av 11 partier.
Nästa år är det kommunalval, i 5500 kommuner. Hälften av dem är jättesmå med brasilianska mått mätt. De har runt 10.000 invånare.

Instituto Jorge Baptitsta har tre huvudområden för utbildning och utveckling; Demokrati, offentlig förvaltning, och kultur.
Sedan 2003 har man haft ett samarbete med Palmecentret som stödjer en utbildning för offentliganställda. Utbildningen håller hög nivå och syftet är att rusta den offentliga förvaltningen för att bättre kunna förverkliga politiken, möta folk och tillgodose folkets behov. Hela den offentliga förvaltningen byts ut i och med ett regimskifte. Det gör den offentliga förvaltningen trög och långsam. Därför är utbildningen, som är frivillig och sker på fritiden, viktig för att göra den mer effektiv. Utbildningen omfattar 132 timmar, 45 studenter, 22 seminarier (lördagar) och 3 utbildningsavsnitt. Studenterna måste ha minst 70 procents närvaro för att få intyg. Denna vecka startar den 4:e omgången av denna kurs. Hälften av deltagarna ska vara kvinnor.
.Ett av ämnena som tas upp under kursen är deltagar- och direktdemokrati. Något som tillämpas i flera kommuner och som andra länder har tagit del av och tagit lärdom av efter den brasilianska modellen. Detta är något som vi också skulle kunna lära oss av.

Efter fikat (med starkt gott kaffe) berättade Andreas och Lars om det nya Brasilien-projektet som socialdemokraterna i Västmanland och Örebro har fått anslag till från Palmecentret. Syftet är att våra partiföreträdare ska lära känna varandra och lära oss av varandra. Målgruppen är aktiva medlemmar.Vi diskuterade formerna för utbytet. Förslagsvis kommer en brasiliansk delegation med 6-8 deltagare i Sverige i september. Delegationen får hålla seminarier i Örebro och Västerås. Den får besöka våra länsparlament och riksdagen i Stockholm. Vi kan sprida våra erfarenheter av hur man får kvinnor delaktiga i politiken och vi hoppas kunna lära oss mer om samarbete mellan fackföreningsrörelsen och partiet av PT.
Vi ser helst att det är personer på lokal eller regional nivå och som har möjlighet att sprida sina kunskaper när de kommer hem.
Efter lunchen som intogs på en köttrestaurang åkte vi till Embu, en kommun känd för sina många konstnärer och hantverkare och sin hippimarknad på lördagar.
Efter rundvandring i stadskärnan fick vi träffa borgmästaren (Prefeito) Geraldo Leite da Cruz på kommunhuset.
Geraldo och Pelle jämförde sina kommuner. De har lika stor budget, men Pelles ska räcka till 8000 invånare, Geraldos till 400.000.
Efter utbyte av presenter blev vi förda till ett litet minnesmuseum över en japansk konstnär, Tadakiyo Sakai, som var verksam och levde i Embu. Att han var japan märktes inte på hans konst för den var väldigt brasiliansk.
När vi kom tillbaka på hotellet hade klockan hunnit bli 18.40. 50 min senare möttes vi i svenskdelegationen på terrassen för att prata om upplägget inför vårt seminarium på fredag. Det ska handla om våra tre styrelsenivåer, socialdemokraterna, valrörelsen, välfärdspolitiken och förändringar som kommer i och med regeringsskiftet.

Middag i en annan stadsdel på en annan köttrestaurang tillsammans med Luiz. Tillbaka på hotellet 23.15. Pyssel med sladdar, och adapter. Sen bloggen och sen bingen, Zzzzzz

/Skrivet av Carin

1 kommentar:

ingegerd svahn karlsson sa...

Skönt Ni är lyckligt framme i Brasilien. Ni verkar ha det bra och får uppleva en massa intressanta och viktiga saker.

Mamma Ingegerd