måndag 5 mars 2007

Kontrasternas Copacabana

På ett bord på Instituto Jorge Baptista samsas en affisch på President Lula med broschyrer från Palmecentret.


Rio de Janeiro och Copacabana ser ut som i turistbroschyrerna. Men den flashiga stranden har en baksida. På trottoarerna ligger barn och sover. Ibland direkt på marken.
Därför är det så viktigt att Lula och PT lyckas med det de har föresatt sig: att minska klyftorna, och göra livet drägligare för de som har det allra sämst. Men de har mycket att kämpa mot och den värsta fienden är den utbredda korruptionen och tröga byråkratin.
Syftet med den studiekurs som bedrivs på Instituto Jorge Baptista med stöd av Palmecentret är att göra administrationen smidigare så att den politiska viljan genomförs.

I dag blir inte mycket bloggat och det beror på att bloggredaktören har fått en sån tjyvens magknip. Klockan är runt halvnio på kvällen, majoriteten av delegationen har begett sig ut i Rio-natten för att äta middag, medan somliga nöjer sig med att beställa upp en slät kopp te till rummet.
Dagen har ägnats åt återhämtning och för örebrodelegationen också debattartikelskrivande. I Nerikes Allehanda pågår en hetsig debatt om stopplagen. Hemma i Västmanland handlar landstingspolitiken mest om klinikchefernas förehavanden.

Försökte få ett par av de manliga kollegerna i delegationen att inte komma hem tomhänta. Med begränsad framgång ska sägas. Själv handlade jag tills dagskassan tog slut. Bland annat kaffe! Man kan ju inte åka hem utan kaffe från Brasilien. Egentligen skulle man ju köpa med sig några kilo oxfilé också, när det är så billigt, men risken är ju att det inte luktar och smakar så gott när man är hemma.
Har med mig desto fler broschyrer på portugisiska om olika sociala projekt.




Bloggkontoret i Rio, söndagkväll.

Utsikt från hotellets tak.


Copacabana, mytomspunnen strand som ser ut som på bilderna.



1 kommentar:

Nilspirat sa...

Om Brasilien sänker sitt tullskydd med 0.1% så är det värt mer än 10.000 besök av svenska delegationer.